Aktiviteter og arrangementer

Sigurd-Hoel uka 2004 - Paneldebatt - Gordon Hølmebakk i biblioteket

Sigurd Hoel-uka oktober/november 2004

30. oktober 2004 åpnet utstillingen Fra Odalen til verdens ende i Sigurd Hoels barndomshjem. Dette høydepunktet innledet avslutningen på Sigurd Hoel-prosjektet, og fortsatte den påfølgende uka. Nærmere 300 mennesker deltok på ett eller flere av arrangementene.

Nord-Odals storstue, Milepelen, oppkalt etter en av Sigurd Hoels bøker, var arena for markeringen. Forfatteren Espen Haavardsholm var invitert til å holde foredrag, basert på hans selvbiografiske roman "Gutten på passbildet". I denne romanen er Sigurd Hoel, dikteren "s" fra Odalen, en sentral aktør.

Et lydhørt publikum var møtt fram i Milepelen kulturhus 30. oktober 2004. Arrangementet markerte åpningen på ny utstilling om Sigurd Hoel, og innledet Sigurd Hoel-uka 2004. Blant publikum var flere av Sigurd Hoels slektninger.
Foto: Jens Haugen
Regionkonservator Ingun Aastebøl ønsket velkommen og orienterte om prosjektet og arbeidet med det.
Foto: Jens Haugen
Forfatteren Espen Haavardsholm holdt foredrag om sitt forhold til Sigurd Hoel, og om boka "Gutten på passbildet". En selvbiografisk roman fra Haavardsholms oppvekst, der "forfatteren s fra Odalen" har en sentral rolle.
Foto: Jens Haugen

Regionkonservator Ingun Aastebøl og prosjektmedarbeider Kari Gjerstadberget orienterte om arbeidet som er gjort, og rekke gode hjelpere fikk blomster for innsatsen.
Blant publikum var flere slektninger av Sigurd Hoel, og det ble lest opp hilsningsbrev fra hans datter, Gerd Brændstrup, som er bosatt i København.

For første gang ble kortfilmen Sigurd Hoel - en urban odøling vist for publikum. Denne korte dokumentarfilmen er et 10 minutters sveip gjennom forfatterens liv fra vogge til grav, og inngår som en del av utstillingen.

Etter markeringen i kulturhuset var det åpent hus i Sigurd Hoels barndomshjem, der publikum fikk se den nye utstillingen for første gang. Nærmere 100 mennesker tok turen også hit.

Tre spillefilmer ble vist i løpet av den påfølgende uka, "Syndere i sommersol" fra 2001, "Stevnemøte med glemte år" fra 1957, og "Trollfossen" fra 1948. Den siste skrev Sigurd Hoel manus til sammen med Finn Bø.

Tirsdag 2. november var det paneldebatt i Milepelen vertshus, der tema var å velge annerledes, reise ut. Utgangspunket var den klassereisen Sigurd Hoel foretok, og som fortsatt er en aktuell problemstilling for mange som søker utdanning også i dag.

Fra innspillingen av "Stevnemøte med glemte år".
Foto: Norsk Film/Mjøen
   

Sigurd Hoels selvportrett

Biografi
Bibliografi
Sagt om Sigurd Hoel
Sagt av Sigurd Hoel
Aktiviteter
Utstilling m.m.
Sigurd Hoel for skole og studier
Sigurd Hoel på biblioteket

 

Til startsiden